• Josep Bargalló
  • Josep Bargalló

Ball d'Obsequis a Cabassers (El Priorat)

La vila de Cabassers o Cabacés, al Priorat està situada damunt d’un petit turó, als peus del Montsant, entre els barrancs de les Comes i del Montsant.

Per diades assenyales com Sant Blai, ell 3 de febrer, i del Naixement de la Mare de Déu el 8 de setembre, se celebraven grans festes, sobretot els anys de bones collites, les quals eren molt concorregudes per veins de pobles propers i de més lluny també. Tothom feia cap a la plaça i si hi havia música i ball volia dir que aquell any la festa seria grossa. El ball típic tradicional del poble era la jota, i per ballar-la era necessari regalar a la balladora una coca principalment. O be un mocadoret, un ramellet i altres objectes per l’estil que els majorals havien comprat prèviament i venien a la mateixa plaça.

També algunes cases benestants oferien a missa coques “enramades” que també eren encantades al ball de plaça.

Els dies de festa major, mentre s’estava dinant a taula, els majorals, que portaven uns “camellets” de cascavells a les cames i aixi anunciaven la seva arribada, anaven per totes les cases, fent una col·lecta anomenada ·”davant taules” (llevant de taula). Anaven acompanyats d’una dona llogada, que era anomenada la “cantora”, i que cobrava un duro a l’any perquè anés a cantar amb ells a les cases. Portava un pandero o tambor d’uns tres pams de quadre i quatre dits de doble, pintat amb la imatge de la Mare de Déu i ben guarnit de cintes i cascavells que en tocar sonaven.

D’aquestes cançons. Malauradament no hem trobat cap persona que ho recordi perquè ja fa molts anys que no es canten i no en queda cap testimoni viu ni cap document. Aquestes col·lectes dels majorals i la cantadora es feien, a més del dia de les festes majors, per altres diades assenyalades com per noces, bateigs, aniversaris, comunions etc. i  les  lletres d eles cançons s’improvisaven segons la casa i la festa que celebraven, per passar desprès la bacina.

La jota era interpretada mes modernament, pels músics que eren del poble, ja que s’havia format a la darrera dècada del segle XIX una banda musical creada pel senyor Delfí Navàs i Ferré, nascut l’any 1855 i que, essent jutge de pau, aconseguí amb valentia i justícia acabar amb el jocs forts que es jugaven al poble i que portaven el malestar a moltes famílies, i es va dedicar a ensenyar solfa i va formar un conjunt musical, el primer que va existir al poble. Tothom engrescats amb la banda musical, va començar a reaccionar i deixar l’endarreriment cultural que patia.

A la mort dels senyor Navàs, es van anar succeint directors i nous músics fins als últims anys, que va ser-ne director el senyor J. Masip i Vall, que fou qui va composar la música de la jota del ball de Plaça de Cabassers, al qual li va posar el nom de “Lolita”. Aquesta composició assolí un gran èxit i fou fins i tot editada per cases de música i fou popular arreu del país. Aquesta composició així com una extensa informació sobre el ball de Plaça ens fou facilitada pel senyor Ignasi Masip i Masip , músic i fill del compositor i mestre esmentat. Cal dir doncs que aquesta música es popular de Cabassers.

En quant a la coreografia i passos de la dansa hem estat assessorats per diversos veïns del poble, entre ells el senyor Ciril Masip i Masip “Cildo”, de 88 anys d’edat, que de jove havia estat

un bon ballador, i per la senyora Mercè Masip i Llecha, de 89 anys que també de jove havia estat una bona balladora. Tots afirmen que la manera de ballar-la l’havien après dels seus pares i avis. Això conforma plenament que la dansa popular i tradicional a la majoria del pobles

de les comarques tarragonines era la jota .Han col·laborat a mes de les persones citades, el senyors Ignasi Masip i Masip, de 75 anys, Isidre Ferre i Masip,  Enric Masip i Brú, Lluís Masip i Seró i Joan Masip i  Seró tots ells fills de Cabassers. Recull per Josep Bargalló i Badia el mes d’abril de 1984.

Download Full Premium themes - Chech Here
Free artbetting.net bookamkers reviw.