• Josep Bargalló
  • Josep Bargalló

Ball del Rei (Prats de Rei)

Sense documents es fa una mica difícil d'escatir l'origen d'aquesta dansa. Aquesta  versió extreta de l'arxiu de Josep Mª Castells i Andilla en l'explicació de la coreografia que l'encapçala hi diu: "Tal com el Balla l'Esbart de l'Agrupació Cultural Folklòrica de Barcelona,  i va acompanyada d'una particel·la del mestre Josep Taxés també amb el nom de Ball del Rei de Prats del Rei i al final hi porta una nota escrita que diu: "Es balla a Prats del Rei i per alguns pobles de l'Alt Urgell"

Aquesta coreografia s'assembla molt a un ball vuitcentista i sobretot a una "Quadrilla de Llancers" o Rigodons tant de moda a finals del segle passat i catalogats com a "balls moderns". No es massa estrany que aquestes danses hagin passat al carrer i es ballin amb algunes modificacions fetes pel poble com a dansa popular. Recordem damunt per damunt el cas del Galop de Cortesia de Gurb, Els Llancers de Tuixén, els de Sort, etc.

En el Calendari de Festes de Catalunya, Andorra i la Franja Editorial Altafulla, 1989 ens diu el següent: " A Prats de Rei en el dia de la seva festa Major d'agost des de 1984 es tornen a fer el Ball dels Quatre cantons, i el Ball del Rei, que feia molts anys que no es ballava. Dura dos dies”. Aquest noticia almenys es aclareix que hi ha dues danses diferents: El del Quatre cantons i Ball o Ballet el Rei.

En el Costumari Català de Joan Amades i El Diccionari de la Dansa amb el nom de "Ball del quatre Cantons" amb una música i coreografia que sembla bastant antiga. I per fi en les partitures per a cobla Arrahona hi ha una versió musical amb el nom de "Treure Ball de Prats del Rei.

En Joan Amades va recollir a Prats del Rei el Ball de Quatre Cantons. En diu Amades que aquest ball ja feia molt anys que no es ballava. Res en diu del Ballet del Rei, del qual se n’han perdut les dades de quan es ballava i per quin motiu. Aquesta es una descripció coreogràfica  de l’Arxiu de l’Ignasi Viñolas dels anys 40 i que ens ha estat ensenyat en els Cursos de la Cafetera de l’Esbart Català de Dansaires pel seu fill l’Albert Viñolas i Vilà.

Download Full Premium themes - Chech Here
Free artbetting.net bookamkers reviw.