• Josep Bargalló
  • Josep Bargalló

Ball dels 12 Mesos de Reus

L'entrada de l'Any Nou tots temps ha estat una de les festes que ha obtingut una major universalitat i es, a la vegada, d'origen antic, car tots els pobles, en totes èpoques l'han celebrada d'una manera o altra, com es troba comprovat arreu, si bé no sempre l'any ha començat al mateix dia i a la mateixa època.

Amb tot, fos el que fos el dia assenyalat per celebrar-la, se li ha donat gran importància, car ja els romans, en tal dia s'esforçaven en esborrar odis i s'obsequiaven mútuament a fi de fer mes ferm l'oblit de passades renyines.

Per tal diada sempre s'han celebrat manifestacions de joia i de bons desigs per a tothom.

A Reus per la festa de Cap d'Any s'havia fet el "Ball dels dotze mesos", figurats per altres tants vailets. Anaven amb robes gruixudes i fosques els que representaven la tardor i l'hivern, i duien vestits mes prims i clars i anaven tots enflocats i engarlandats els qui simulaven els mesos estivals i primaverals. Evolucionaven a l'entorn d'un minyó que duia una llarga barba d'estopa, que volia significar els temps, i els menava i dirigia, i també anava cofat amb un alt cucurutxo i una vareta a les mans, i anava saltant i guimbant enmig de la rodona.

Qui sap si aquesta dansa podria ser una reminiscència d'una dansa religiosa molt antiga, encara que la versió reusenca no sembla que es tracti d'una representació rància, car te traces d'ésser vuitcentista. Els cronistes i escriptors reusencs no n'han parlat, i sembla que s fos d'arrel vella en un temps o altre se n'haurien ocupat, encara que val a dir, tanmateix, que ben poca cosa han escrit del extens i extens teatre de plaça reusenc.

La present versió s’ha fet gràcies a les informacions d'en Joan Amades i amb la música transcrita pel mestre Tomàs i unes referències trobades a l'arxiu d'en Joan Ferran i Cases de darreries  del segle XIX,   algun any s'havia ballat per Carnestoltes.

La restauració es feu l'any 1960 per la mainada de l'Esbart Ramon d’Olzina de Vila-seca, amb motiu de les festes del seu Aniversari. L'instrumentació per a cobla la feu el mestre Joan Andreu i Garriga de Bràfim.

També fou ballat per molts Grup de Danses Catalanes del nostre país en l’Aplec d’Esbarts a Montserrat l’any 1993, coordinats per l’autor del recull Josep Bargalló . L’Esbart infantil Ramon d’Olzina de Vila-seca el te dins del seu repertori de danses des de l’any 1980.

En una trobada de balls de Reus per la Coordinadora de Danses tradicionals a Montserrat fou ballat aquest ball, junt amb altres com El Ball de Gitanes, Ball de Mossen Joan de Vic i Ball dels Prims.

El Ball dels 12 mesos de Reus fou ensenyat junt amb altres balls Catalans a uns  cursets de l’Eullalia Hortal de Palafrugell a varies ciutats de Suissa i Alemanya el mes de desembre de 2005.

Darrerament la dansa fou interpretada per un nombrós grup de joves entusiastes per la festa major de Capafonts de l’any 2006 junt amb el Ball de les Gitanes de Reus i del grup infantil.

ARXIU DE DANSA CATALANA DE JOSEP BARGALLÓ I BADIA

Download Full Premium themes - Chech Here
Free artbetting.net bookamkers reviw.