• Josep Bargalló
  • Josep Bargalló

Rècord dels 54 anys de la seva fundació l'any 1950

ESBART AMICS DEL FOLKLORE DE REUS

Edita Comisio del 49è. Aniversari maig 2004.

autor Josep Bargalló i Badia

JUSTIFICACIÓ: Han passat mols anys més de cincuanta que l'Esbart Amics del Folklore del Bravium A. C. va ser un dels grups més populars de nostra ciutat, omplin totes les nostres festes majors, recollint danses noves, i donan a  coneixer el folklore a molt pobles de la nostra geografia. He anant trobant exdansaires i sempre m'han comentat el mateix, que no havia quedat cap record, fora dels que hi participaren, del molt treball que es vaefectua en aquells temp tant dificils de dictadura que teniem demanar permisos i més permisos, fer els programes redactats en castellà, doncs teniem prohibit fer-ho en la nostra llengua, i anomenar-les sempre "danzas regionales".Tot i amb això amb una gran empenta i sacrifici crearem  grups de bastoners, esbarts en altres poblacions, i sobretot la recuperació dels balls tradicionals de Reus, que han estat la base dels que formen avui la comitiva  de la festa major de nostra ciutat. A més de conèixer part de la  nostra tradició aprenguérem a estimar a Catalunya. Un grup cada any per 11 de setembre anaven a  casa la senyora Maria a fer un minut de silenci davant de la figura petita d'un Rafel de Casanova que s'havia salvat milagrosament del registres que la policia franquista efectuats en aquella casa de gent nacioltsta Catalans.

L'Esbart com tot fet humà tingué moments glotiosos i moments dificils útimament no superats  que el feren desaparèixer per sempre.

Per això ens hem animat a fer aquest petit treball a fi de recollir tot el que  el que hem pogut recotdar sobre aquesta agrupació, i perque en quedi constància de la feina d'un grup de persones, tant de balladors com directius que entre tots ho portarem endavant. Caldria recordar la senyora Maria Forcada i Sitjà, la  seva filla Adelina Tarés, en Francesc Corbella, Josep Argany i Blanch, Artur Amat, Montserrat Mestres, Joan Escoda i Sancho, Ramon Bosch, "l'abuelita" dels germans Losada i molts d'altres, fent especial esment a les families dels dansaires que tant van ajudar a que l'esbart funciones i en aquells tems dels millors de les comarques de Tarragona. A tots ells vadedicat aquest petit treball i si això fa que recordin aquellas èpoques i tinguin un pensament pel seu esbart i no l'acabin d'olblidar en restareé vpagat.

Per tots els que fóreu dansaires elements de junta, familiars i col·laboradors, per tots ells una nostàlgica abraçada.               

Josep Bargalló i Badia

 

Download Full Premium themes - Chech Here
Free artbetting.net bookamkers reviw.